martes, 14 de mayo de 2013

Les ulleres


Les ulleres:

Les ulleres de seguretat són formes de protecció del ulls que normalment tanquen o protegeixen la zona que és al voltant de l'ull per tal de prevenir que hi xoquin partícules, aigua o productes químics. 

El nivell


El nivell:

Un nivell és un instrument de mesura utilitzat per a determinar la horitzontalitat o verticalitat d'un element. Existeixen diferents tipus i són utilitzats per agrimensors, fusters, paletes, ferrers, treballadors del alumini, etc. Un nivell és un instrument molt útil per a laconstrucció en general i fins i tot per posar un quadre ja que la perspectiva genera errors.



El peu de rei


EL peu de rei:

El peu de rei és un instrument de mesura usat, sobretot, en mecànica i en la fabricació de tota mena d'objectes. Sol estar graduat en mil·límetres, i el seu rang típic és de 0 a 150 mm. El peu de rei permet mesurar, per exemple, el diàmetre d'una barra, el gruix d'una placa, la fondària i diàmetre d'un forat, l'amplada d'una escletxa, etcètera, amb una precisió típica (o error d'aproximació) de 0,05 mm (mitja dècima de mil·límetre, o cinc centèsimes).






L'escaire


L'escaire:

Un escaire és un tipus d’instrument que té dos costats formant angle recte podent tenir un tercer costat formant un triangle. És utilitzat sigui per verificar angles diedres rectes, sigui per traçar angles rectes plans.
L'escaire fet servir com a instrument de mesura o traçat de dibuix té forma de triangle rectangle escalè, amb un angle de 90º, un altre de 60 i un tercer de 30. Aquest escaire serveix també per mesurar angles múltiples de 15 graus i per traçar línies paral·leles i perpendiculars generalment amb l'ajut d'un cartabó.





El serjant


El serjant:


El serjant, cargol d'estrènyer o cargol d'aplacar és una eina de fusta o de ferro, emprada pels fusters per mantenir premudes l'una contra l'altra dues peces de fusta encolades fins que s'hagin enganxat, o per aguantar un objecte.
Hi ha diferents tipus de serjant segons
  • L’obertura entre braços en mm (C)
  • La profunditat en mm (P)




El trepant portatil


El trepant portatil:


El trepant és una màquina que s'utilitza per perforar materials diversos. Els forats es fan per un procés d'arrencament de material mitjançant unes eines anomenades broques Aquesta màquina destaca per la senzillesa del seu maneig. Té dos moviments: el de rotació roca que li imprimeix el motor elèctric el d'avanç de penetració de la broca, que es pot realitzar de forma manual sensitiva o de forma automàtica, si té una transmissió per fer-ho. Bàsicament els trepants poden ser de dos tipus: el trepant de mà, que és portàtil, i el trepant de sobretaula




La barrina


La barrina:


La barrina és una eina manual que serveix per foradar fusta. Aquesta eina té forma de T , la qual està formada per una part de fusta i l'altra de metall. La part de fusta és el mànec pel qual es subjecta l'eina i la part metàl·lica és la part que forada la fusta i permet l'entrada de claus o cargols. Té forma d'hèlix i aquesta forma permet que la fusta sigui penetrada. Ocasionalment es pot usar en altres materials lleugers.




La serra elèctrica de vogir.


Serra elèctrica de bogir:


Una serra de vogir és una eina utilitzada per tallar arbitràriament corbes, i dissenys amb formes especials en peces de fusta o materials similars. Pot ser manual o elèct



jueves, 21 de marzo de 2013

El xerrac de punta, eina de tall


El xerrac de punta, serruencho de punta. saw edge.

El xerrac de punta serveix per tallar corbes d'una certa mida en peces.



El xerrac, eines de tall


El xerrac, serrucho, saw.

El xerrac, és una eina d'ús semblant a la serra, consisteix en una fulla d'acer rígida amb una vora dentada, i un mànec de fusta o de plàstic.
El xerrac d'exsecallar ha de tenir les dents girades, una a un costat, una a l'altre, i així successivament fins al final de la fulla. El fet de què les dents estiguin una girada a un costat i l'altra a l'altre costat fa que talli més i més fàcilment.



El metre, eina de mesurar, traçar i marcar

El metre, metro, meter.


Una cinta mètrica és un instrument de mesura que consisteix en una cinta flexible graduada i es pot enrotllar, fent que el transport sigui més fàcil. També es poden mesurar línies i superfícies corbes.

File:Stanley dynagrip 5 m × 19 mm 33-684 01.jpg

Un metre, mesura en centímetres.

El cargol de banc, eines passives


El cargol de banc, tornillo de banco, vise.

El cargol de banc és una eina que serveix per a subjectar fermament peces o components als quals se'ls vol aplicar alguna operació mecànica. És un conjunt metàl·lic molt sòlid i resistent que té dues mordasses, una d'elles és fixa i l'altra s'obre i es tanca quan es gira amb una palanca un cargol de rosca quadrada.
És una eina que es cargola a una taula de treball i és molt comú en els tallers de mecànica. Quan les peces a subjectar són delicades o fràgils s'han de protegir les mordasses amb fundes de material més tou anomenades galteres i que poden ser de plom, suro, cuir, niló, etc. La pressió ha d'estar d'acord amb les característiques de fragilitat que tingui la peça que se subjecta.



Fitxer:Schraubstock-800.jpg

Això es un cargol de banc.

martes, 19 de marzo de 2013

El tornavís, eines de cargolar


El tornavís és una eina que permet cargolar i descargolar cargols.
La seva utilitat és tal que s'ha arribat a denominar-lo com a l'eina del mil·lenni.
La seva punta té la forma més adient per fer la força necessària. Moltes vegades el tornavís està imantat, per evitar que caigui el cargol.
El maneg permet agafar-lo amb força sense que faci mal a la mà. Normalment està fet amb material aïllant, per evitar descàrregues. Els tornavisos d'electricista porten la tija protegida amb un cilindre de plàstic per extremar les precaucions.
Normalment els tornavisos es fan amb acers aliats al vanadi o al tungstè, aliatges durs que donen més vida a l'eina.

Diferents tipus de tornaví.

La clau anglèsa, eines de cargolar


Clau anglèsa, llave inglesa, wrench.

Una clau anglèsa és una eina utilitzada per afluixar o ajustar rosques o cargols. L'obertura de la clau anglesa és ajustable ja que posseeïx un cap mòbil que li permet adaptar-se a diferents mesures de cargols. Aquesta carecterística la diferència de les claus comunes les quals posseeïxen una grandària fixa.
Existeixen diferents models de claus angleses. Unes són més grans, altres són més amples del mànec... les claus més modernes són aquelles que s'ajusten mitjançant la rosca.

Això es una clau anglèsa

Les alicates, eines d'agafar o retenir


Les alicates, alicates, pliers.

Les alicates són una eina multifunció generalment utilitzada per fer de palancao per fer girar cargols famella.
Se solen fer servir també per aguantar peces molt calentes o com a suport per a soldar tubs de coure.
Les alicates més utilitzades tenen un punt de subjecció estriat per als cargols femella i després una zona plana a la punta per aguantar objectes. Algunes, a més, tenen abans del punt de subjecció una zona tallant tot al llarg per tal de pelar cables, tot i que no s'acostuma a fer servir, ja que existeixen altres eines per a aquest propòsit.
Els diversos tipus d'alicates que hi ha són:
Alicates universals.
Alicates de tall: que s'utilitzen per a pelar i tallar cables elèctrics. No s'han de confondre amb les tenalles.
Alicates pelacables: existeixen versions d'alicates que s'utilitzen únicament per a pelar cables, amb una forma diferent a la dels alicates usuals.
Alicates de pressió.
Alicates plans: ja siguin rectes o corbats.
Alicates de punta rodona: útils per a fer anelles amb els cables rodejant la punta de les alicates.
Alicates de punta fina.
Alicates d'obertura extensible.
Alicates de tija cònica.
etcètera



La broca, eines de perforació


La broca, broca, drill.

Una broca és una peça metàl·lica de perforació utilitzada amb una eina mecànica anomenada trepant, filaberquí o una altra màquina afí (depenent de la seva grandària), que fent girar la broca és normalment emprada per a crear orificis o forats en diversos materials. La gran diversitat de broques, com la gran quantitat d'indústries que fan servir aquest tipus de peces, fa que hi hagi broques específiques per a usos específics.



Això es una broca de 8mm


jueves, 14 de marzo de 2013

Eines d'abrassió o fricció



La llima, lime, lima.


Una llima, és una eina manual, emprada per ferrers i mecànics per a rebaixar, allisar i polir diversos metalls. (Les màquines llimadores porten llimes especials que són les eines que efectuen la llimada).

Consisteix en una barra d'acer, endurida per tremp, que té diverses característiques que són definides a continuació:

  • La forma ens indica quina secció té la llima solen ser:
    • Planes: De secció rectangular.
    • Redones: De secció circular.
    • Mitges-canyes: Secció de segment circular.
    • Triangulars: La secció és un triangle equilater.
    • Quadrades: De secció quadrada.
  • La mida que es refereix a la llargada de la zona dentada. Encara avui en dia es dona en polzades (1 polzada= 2,54 cm) Solen tenir entre 4 i 16 polzades, més grans són molt poc manejables.
  • El picat, que és la rugositat i que és constituït per les dents o entalles de la llima. Pot ser senzill o doble.


Això són diferents llimes.

Eines de tall

La serra, sierra, saw.


Una serra és una eina manual usada per tallar materials relativament tous mitjançant una fulla dentada d'un material més dur suportada per un bastidor.
L'acció de serrar suposa un moviment de vaivé de la serra contra el material, aplicant una certa força perpendicular al moviment de la fulla.
Hi ha diversos tipus de serres en funció dels materials que hem de tallar. Les principals són les serres per a la fusta i les serres per a metalls. Per a tallar materials ceràmics (pedra, marbre, formigó...) hi ha serres sense dents, amb un cable, filferro o perfil metàl·lic amb partícules abrasives incrustades.



Això es una serra.

Hi han diferents tipus de serres.

martes, 12 de marzo de 2013

Benvinguts al blog de tecnologia, anirem ensenyan diverses eines, com funcionen...
Espero que hos serveixin les explicacions!